Hamile Sporu

Doğumda Rahatlık ve Güç: Anneye Destek, Bebeğe Sevgi

Doğum, hem anne hem de bebek için heyecan verici ve unutulmaz bir deneyimdir. Bu özel anı en rahat ve

Doğumda Rahatlık ve Güç: Anneye Destek, Bebeğe Sevgi

Doğum, hem anne hem de bebek için heyecan verici ve unutulmaz bir deneyimdir. Bu özel anı en rahat ve keyifli şekilde geçirmek için annelerin bedensel ve zihinsel olarak hazırlanması önemlidir. Bu rehberde, doğumun her aşamasında anneye destek olacak gevşeme teknikleri, doğum sırasında kullanılabilecek solunum egzersizleri ve folik asit desteğinin önemi hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Gevşeme Teknikleri:

Doğumun rahat geçmesi için gevşeme tekniklerinin kullanılması önemlidir. Bu teknikler, ağrıyı azaltarak annenin enerjisini korumasına yardımcı olur. Doğum öncesinde ve doğum sırasında uygulanabilecek bazı gevşeme teknikleri şunlardır:

  • Mental Stimülasyon Teknikleri: Bir noktaya odaklanma, hayal kurma ve müzik dinleme gibi yöntemler zihni meşgul ederek ağrı algısını azaltır.
  • Cilde Uyarı Teknikleri: Masaj ve aromaterapi gibi teknikler kasları gevşeterek rahatlama sağlar.
  • Solunum Egzersizleri: Yavaş göğüs solunumu, hızlı göğüs solunumu ve üflemeli solunum gibi farklı solunum teknikleri her aşamada kullanılabilir.
  • Gevşeme Egzersizleri: Yoga, meditasyon ve progressif kas gevşetme gibi egzersizler doğum öncesinde ve doğum sırasında kullanılabilir.

Doğumda Solunum Egzersizleri:

Doğumun her aşamasında farklı solunum egzersizleri kullanılabilir.

1. Aşamada Kullanılabilecek Solunum Egzersizleri:

  • Yavaş Göğüs Solunumu: Rahatlama için çok yararlıdır. Burundan yavaş derin nefes alıp ağızdan üfleyerek verin.
  • Hızlı Göğüs Solunumu: Bu solunum kontraksyonların daha güçlü olduğu durumlarda kullanılmalıdır. Rahatlatıcı nefes alıp verin ve ağrının düzeyi iyice yükselinceye kadar yavaş solunum uygulayın. Ağrı şiddeti artınca solunum hızını arttırın, azalınca tekrar yavaşlatın.
  • Üflemeli Solunum (Part Blow): Kontraksyonların çok uzun ve baş edilmesi zor olduğu birinci evrenin sonunda kullanılmalıdır. Yavaş rahatlatıcı nefes alıp verin, sonra üç yüzeysel soluk alıp-verin, dördüncü nefeste yüzeysel nefes alıp nefesinizi ağızdan mum üfler gibi verin.

2. Aşamada Kullanılabilecek Solunum Egzersizleri:

Doğumun ikinci aşamasında rahim ağzında incelme ve açılma tamamlandıktan sonra ıkınma başlar. Ikınma anında karın kasları ve diyafram kullanıldığı için, ıkınma öncesi karın solunumu yapmak daha etkili olacaktır. Ikınma sırasında gırtlak kapanır, göğüs kafesi içinde basınç artar, venöz dönüş azalır, kan basıncı düşer, kardiyak out put azalır, uterusa giden kan miktarı azalır. Bu harekete Valsalva manevrası denir. Anne kontraksiyon sırasında hiç kesmeden uzun süreli nefesini tutarak ıkınır. Kontraksiyon durduğunda anne dinlenmelidir. Bu tür ıkınmada anne ve fetusun oksijenlenmesi azalır. Anne ve bebek için bir risk varsa anne kontraksiyonlar sırasında 5-6 saniyelik sürelerle ıkındırılabilir.

Anne Adayının Ikınma Sırasında Dikkat Etmesi Gerekenler:

  • İtme sırasında yanaklarınızı şişirmek yerine karın kaslarınıza odaklanın.
  • Rektal ve vajinal basınç hissetseniz de pelvik tabanınızı gevşek tutun.
  • Kasılmadan önce ve sonra rahatlatıcı derin nefes alıp verin.
  • Çenenizi ve ağzınızı gevşetin.
  • Bebeğin başı çıktıktan sonra itmeyi kes